Pošalji rad info@mojemjestoeu.ba

Učenici s direktoricom Genoveve Ruiz Calaverom

  • Aktuelno / Vijesti / Učenici s direktoricom Genoveve Ruiz CalaveromUčenici s direktoricom Genoveve Ruiz Calaverom

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje EU Genoveve Ruiz Calavera, čijim govorom je prije tri mjeseca u Sarajevu otvoren projekat „Moje mjesto u Evropi: izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji“, primila je učenike na studijskom putovanju s kojima je razgovarala o projektu i njihovim idejama o budućnosti BiH u EU.

Ispred učenika gospođi Calaveri se obratila učenica Merima Tarakčija, a Ahmed Ljevaković, ispred svih učenika, gospođi Calaveri je  uručio i jedan od najboljih radova, koji je napravljen u okviru projekta a na kojem dominira Vijećnica, te simbolični poklon s istim motivima kao na uručenoj slici. Učenici su imali i pitanja za gospođu Calaveru, koja je u razgovoru s učenicima izrazila želju da nastave ulagati svoj trud na putu promocije EU integracija, jer to je ujedno i budućnost ove, ali i narednih generacija.

“Posjetili ste Brisel u vrlo važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, kada smo stavili na dnevni red pred Evropsku komisiju pitanje BiH i njenu aplikaciju za pridruživanje u EU. Vi trebate pomoći svojoj zajednici i široj javnosti šta je potrebno uraditi kako bi BiH progresivno nastavila na svom putu ka EU.  Uputili smo 14 preporuka šta sve BiH mora uraditi na tom putu. Nadam se d aće na tom putu pomoći vam ovo putovanje, ali i sva buduća. Nalazite se u takozvanom Evropskom susjedstvu, u četvrti Brisela u kojoj se nalaze brojne institucije EU, a nadam se da ćete se ovdje ponovo vratiti s još više entuzijazma i energije“, kazala je, između ostaloga, direktorica Genoveve Ruiz Calavera.