info@mojemjestoeu.ba

Interni poziv: Prijavljeno 17 projekata

  • Aktuelno / Vijesti / Interni poziv: Prijavljeno 17 projekataInterni poziv: Prijavljeno 17 projekata

U subotu, 21. avgusta, održana je prezentacija svih projektnih ideja manjeg obima u okviru internog poziva projekta My Green Deal/Moj zeleni plan. 
Projekti su pristigli po internom pozivu Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ za učenike šest medresa u BiH (Sarajevo, Tuzla, Travnik, Visoko, Cazin i Mostar). Projektni timovi sastavljeni od zainteresiranih učenika u medresama su pokazali da itekako znaju upotrijebiti znanja i vještine stečene u prethodnim radionicama i predavanjima odžavanim u okviru projekta.

Prijavljeno je ukupno 17 projekata koji promoviraju jedan od devet ciljeva u okviru politike Green Deala (Zelenog plana):  Biološke raznolikosti, "Od polja do stola”,  Održiva poljoprivreda, Čiste energije – (upotreba obnovljivih izvora energije, ušteda energije),  Održiva mobilnost - (promicanje održivijih prevoznih sredstava),  Održiva industrija – (načini za osiguravanje održivijih proizvodnih ciklusa boljih za okoliš),  Izgradnja i obnova – (potreba za čišćim sektorom građevinarstva),  Uklanjanje onečišćenja,  Klimatske politike. 

“Bilo je zaista uživanje prisustvovati prezentacijama koje su ovi mladi ljudi pripremili za svoje kolege i profesore iz svojih i drugih bh. medresa, a posebno svjedočiti njihovom velikom interesovanju i motiviranosti da se aktivno uključe u procese smanjenja emisije stakleničkih plinova koje utiču na klimatske promjene“, kazala je projekt menadžerica Melika Arifhodžić.

Rezultati o vrednovanju komisije, koja ocjenjuje projekte, odnosno informacija o projektima koji su zadovoljili kriterije potrebne za implementaciju će biti dostupni  krajem ovog mjeseca na oficijelnoj stranici projekta: mojemjestoeu.ba.
Projekat My Green Deal realizira Rijaset Islamske zajednice uz podršku Ureda specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH (EUSR BiH).