info@mojemjestoeu.ba

Projekti u Tuzli: Podsticajni primjeri bh. društvu

  • Aktuelno / Vijesti / Projekti u Tuzli: Podsticajni primjeri bh. društvuProjekti u Tuzli: Podsticajni primjeri bh. društvu

U Behram-begovoj medresi  31. jula 2023. godine zvanično su promovisana dva projekta učenika ove škole.

Prvim projektom pod nazivom Let's cycle učenici su postavili 20 stalaka za bicikla ispred džamija u Tuzli, te nabavili četiri bicikla za potrebe učenika i učenica Medrese.

„Nabavka bicikala i postavljanje stalaka za bicikla imaju cilj olakšavanje kretanja po gradu, ali i podizanja svijesti javnosti o važnosti korištenja bicikala kao odlične, ekonomočnije i zelenije zamjene za automobile, koji već niz godina umnogome doprinose zagađenju okoliša te karbonizaciji vazduha u Tuzli. Nadamo se pozitivnoj reakciji građana i još mnogo ovakvih projekata u budućnosti“, kazao je Ahmed Avdibašić, jedan od učenika koji je učestvovao u projektu.

Korist projekta se ogleda i u činjenici da je u Tuzli došlo do povećanja broja biciklista, naročito nakon izgradnje biciklističke staze u Tuzli, a samim tim i nedostatka adekvatnih parkinga i stalaka za bicikla ispred mnogih ustanova i vjerskih objekata.

Drugim projektom „Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima“ obične sijalice su zamijenje LED rasvjetom u džamiji koja se nalazi u kompleksu Behram-begove medrese. Prednost LED sijalica nad običnim sijalicama ogleda se u znatno manjoj potrošnji električne energije za istu količinu proizvedene svjetlosti. Osim što štede struju, duže traju i manje se zagrijavaju. LED sijalice  imaju pozitivan utjecaj na ljude. Povećanje produktivnosti i performanse učenja, smanjenje glavobolje, stresa i anksioznosti, što je veoma bitno za okruženje u kojima se nalaze učenici.

„Na ovaj način želimo informisati naše profesore, učenike, ali i druge građane o prednosti LED osvjetljenja u odnosu na obične sijalice. Izuzetno mi je drago što se sve više prilika daje mladima da pokažemo svoju kreativnost i sposobnost da pravimo promjene u društvu. Nadamo se da ćemo dati dobar primjer pojedincima, drugim školama u Tuzli, a i šire“, kazala je učenica Lamija Mujčinović. Oba projekta su javno promovirana na Televiziji Tuzlanskog kantona, Televiziji 7 i TV BIR-u.

Na ovaj način učenici Behram-begove medrese svojim trudom doprinose čistoj energiji kroz povećanje energetske učinkovitosti i ljepšem izgledu prostorija Behram-begove medrese. Oba projekta su podsticajan primjer društvu i Gradu Tuzli da i mladi ljudi mogu započeti važne promjene u svojim lokalnim zajednicama, a implementirani su u okviru projekta My Green Network koji realizira Rijaset Islamske zajednice u BiH uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Projekat My Green Network se snažno oslanja na rezultate prethodnog projekta My Green Deal iz 2021. godine, a ima za cilj uspostavljanje mreže koja povezuje mlade u jednu platformu koja će provoditi ciljane aktivnosti usmjerene ka ublažavanju klimatskih promjena shodno ideji i politici Evropskog zelenog plana (Green Deal). Mladi iz šest bosanskohercegovačkih medresa su u okviru projekta My Green Network prisustvovali predavanjima i radionicama te imali priliku da osmisle i implementiraju osam projekata manjeg obima koje je finansirao EU.