info@mojemjestoeu.ba

Predavanja

Teoretski dio

Predavanja


U okviru projekta učenici svih medresa se u teorijskom dijelu upoznaju s Evropskom unijom kroz predavanja koja tretiraju historijsku i savremenu potrebu postojanja Evropske unije, institucije i vrijednosti Evropske unije, važnost članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te aktuelna pitanja i izazove.


Više fotografija s radionice pogledajte OVDJE.


Kroz modul “Historija nastanka EU – od sukoba do raznolikosti“ mladi stječu uvid u suštinu ideju Evropske unije i njenih vrijednosti koje promovira, kao što su sloboda, liberalizam, multikulturalizam, vladavina ljudskih prava itd. Predavanje “Ideja ujedinjenja Evrope i EU sistem” nosi podnaslov “From Division do Diversity”. Naglašava se da je Evropa raznolika i bogata po različitim narodnim, etničkim, jezičkim i religijskim identitetima. Uz to je Evropa prolazila kroz faze različitih ideologija, ratova i sukoba. Nakon iskustva razaranja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, politički lideri Evrope su prepoznali da je raznolikost bogatstvo, da je potrebno pronaći evropsko rješenje za postratno stanje, te da se jedino ujedinjenjem, zajedništvom i kompromisom ostvaruje mir, stabilnost i napredak. Tako su šest evropske države osnovale Evropsku uniju, a postepeno su i susjedne države uvidjele da je taj koncept uspješan, te su se pridruživale. O prednostima članstva Evropskoj uniji kao i o evropskim vrijednostima, poput demokratije, ljudskih prava, vladavine zakona i tržišnoj ekonomiji govori se takođe u toku predavanja. Pored proširenja Evropske unije dolazi i do produbljenja ovlasti i oblasti koje pokriva ovaj na svijetu neuporedivo ujedinjenja država. Stoga se na ovom predavanju objašnjava kako Evropska unija funkcioniše, te koje su to glavne EU institucije i kako su međusobno povezane.


Kroz modul “Živjeti u različitosti – muslimani s drugima u Evropi“ učenici se, između ostaloga, upoznaju s činjenicom da se podjednako može biti i musliman i Evropljanin, te da se na historiju može gledati na događaje koji su počivali na sukobima, ali i na proces u kojem su različite civilizacije i kulture učile jedni od drugih.


Ideja Evropske unije, zasnovana na idealima slobode, pravde i vladavine prave, se rodila nakon ratnih razaranja i sukoba na tlu Evrope. Zajednica 6 država osnivača i drugih pridruženih članica, u svojoj 60 godina dugoj historiji, se pokazala uspješnom donoseći prvenstveno mir, sigurnost blagostanje i prosperitet narodima Evrope. Proces razvoja je bio spor i nimalo jednostavan, a i danas se mijenja u različitim oblicima i značenjima. Sama ideja nastanka, sumirana u moto „Ujedinjeni u različitostima“ i „Odi radosti“ kao himnoj do zastave (12 zvijezda na plavoj podlozi) potiče na zajedništvo i međusobnu saradnju, integraciju i ekonomski razvoj. Vremenom, Evropska unija je postala dom različitih naroda i kultura „porodica nacija... koje nalaze zadovoljstvo u nacionalnom identitetu ništa manje nego u zajedničkom evropskom poduhvatu.“ - Nermin Čakić, predavač


Predavanje na temu „Bosna i Hercegovina u EU – euroatlantske integracije i uloga mladih“ mladima objašnjava važnost priključenja BiH Evropskoj uniji, te zašto su upravo mladi pokretačka snaga bolje budućnosti BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predavači, koji u interakciji s učenicima dolaze do važnih zaključaka, jesu istaknuti univerzitetski profesori, asistenti i savjetnici iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih integracija u državnim i nevladinim organizacijama u BiH: Dževada Šuško, Muhamed Jusić, Elvis Kondžić, Ismail Čidić i Nermin Čakić.


Proces europskih integracija prilično je komplikovan, tako da sam u svojim predavanjima želio maksimalno uprostiti korake koje je Bosna i Hercegovina obavila, te koje je čekaju na njenom europskom putu. Iako je europski put zahtjevan, benefiti koje dobijamo našim članstvom su izuzetno značajni za nas kao pripadnike jednog malog naroda i kao građane jedne male države. Mi geografski, kulturološki i politički pripadamo Evropi i od našeg je nacionalnog interesa upotpuniti to i s članstvom u Europskoj uniji. - Ismail Čidić, predavač