info@mojemjestoeu.ba

My Green Network: Održana završna ceremonija projekta

Sarajevo

  • Aktuelno / Vijesti / My Green Network: Održana završna ceremonija projektaMy Green Network: Održana završna ceremonija projekta

Završna ceremonija projekta "My green network", koji realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uzpodršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, održana je 18. avgusta u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Više fotografija na Facebook i Instagram profilu: Moje mjesto u EU

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice Enes-ef. Ljevaković, Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i drugi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice.

„Mi smo ponosni na činjenicu da učenici bosanskohercegovačkih medresa učestvuju u ovom projektu. Svjedoci smo krize u očuvanju okoline, u zaštiti prirode i prirodnih ljepota. Naravno, projekti koje su napravili naši učenici su mali koraci, ali su ti koraci u pravom smjeru. Vjerujemo da će naši učenici koji predvode ove projekte, biti i predvodnici novih ideja i novih inicijativa na polju očuvanja prirode. Islamska zajednica promovira i snažno stoji iza ove ideje, i nadamo se da je ovo prvi korak u produbljivanju saradnje i partnerstva na ovom i sličnim projektima“, izjavio je zamjenik reisul-uleme Ljevaković.

Stefano Ellero ovaj projekat ocijenio je vrlo značajnim, naglasivši da im je bilo "izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa Islamskom zajednicom".

„Dodatno zadovoljstvo nam je predstavljalo to što nam je Islamska zajednica omogućila da sarađujemo s mladim ljudima, i to je dodatno relevantno pitanje za Evropsku uniju. Kroz projekat smo im uspjeli prenijeti određena znanja, razviti vještine i utjecati na svijest. Smatram da su upravo oni šampioni“, izjavio je Ellero.

Projekt "My Green Network" je okupio učenike medresa u našoj zemlji u jedinstvenu, otvorenu platformu, u okviru koje su nastojali da djeluju u svojim lokalnim zajednicama.

Melika Arifhodžić, projekt menadžer, naglasila je da, dok se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i degradacije prirode, neizmjerno ohrabrujuće vidjeti mlade ljude kako preuzimaju inicijativu u lokalnim zajednicama.

„Njihovi projekti manjeg obima, usmjereni prema Zelenoj agendi dokazuju da svako može doprinijeti pozitivnoj promjeni. Oni su inspiracija svima nama da se angažiramo u zaštiti prirode i resursa koji nam omogućavaju da živimo“, kazala je ona.

Mladi su prisustvovali predavanjima, radionicama i posjećivali znamenite lokacije u okviru studijskih posjeta. U konačnici su osmislili i implementirali osam društveno korisnih projekata manjeg obima, koje je finansirala Evropska unija. Na ovaj način, svojim aktivizmom, dali su odgovor na potrebe društva i vremena u kojem žive.

Projekti su prezentirani danas, a usmjereni su na promociju i usvajanje principa Zelene agende, koja promovira politiku dekarbonizacije, čistu energiju, održivu mobilnost, što će omogućiti svjež zrak, čistu vodu, zdravo tlo i biodiverzitet, zdravu i pristupačnu hranu, sve u svrhu poboljšanja dobrobiti i zdravlja građana i budućih generacija.  

„Projekat je bio vrlo zanimljiv i intenzivan. Cilj svih naših projekata bio je osvješćivanje mladih o važnosti očuvanja okoliša“, izjavio je Ahmed Avdibašić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli. 

Učesnicima projekta su na kraju svečanosti uručeni certifikati.