info@mojemjestoeu.ba

VIDEO Ukratko o realiziranim projektima

  • Aktuelno / Vijesti / VIDEO Ukratko o realiziranim projektimaVIDEO Ukratko o realiziranim projektima

Na završnoj svečanosti projekta My Green Network mladi iz šest bh. medresa predstavili su kroz prezentacije svoje projekte, od ideje, preko realizacije do potpune implementacije. Također, pokazali su kako će u budućnosti njihovi projekti biti od koristi i funkcionalni u lokanim zajednicama. Ovdje ukratko predstavljamo osam projekata koji su realizirani u Visokom, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Cazinu i Travniku. Pored brošure o ovim projektima dostupan je i video o samim projektima.


S projektom 'Zeleni otok' mladi u Visokom nastoje doprinijeti uklanjanju onečišćenja i potaknuti prakticiranje reciklaže. Pored kanti za razdvajanje plastičnog i limenog otpada u učionicama, u dvorištu svoje škole su postavili i reciklažni kontejner kojeg su ukrasili različitim biljakama. Sredstva od prodaje sadnica ovih biljaka i recikliranja plastičnog i limenog otpada usmjerit će u učenički fond za ekskurzije i druge aktivnosti.

Sarajevo je dobilo novo mjesto za odmor, ali i obnovljivi izvor energije. Solarna klupa bit će na raspolaganju turistima i svim građanima koji posjete dvorište Medrese koje je dio turističkog kompleksa Gazi Husrev-begovog vakufa. U okviru drugog projekta nazvanog 'Odpedalajmo u bolju budućnost' mladi su postavili stalak za parkiranje bicikala ispred Istiklal džamije. U sarajevskim džamijama podijeljeni su informativni letci i održana je tematska hutba posvećena podizanju svijesti o posljedicama klimatskih promjena.

Akciji projektnog tima Travničke medrese uklanjanja onečišćenja rijeke Lašve pridružila se i Općina Travnik, komunalno preduzeće Bašbunar i Udruženje ribolavaca iz Travnika. U okviru projekta 'Čista Lašva' mladi su učestvovali i u poribljavanju rijeke, te organizirali edukaciju građana i potpisivanje peticije kako bi utjecali na smanjenje količine otpada u rijekama.

Učenici će od sada u svojoj školi u Cazinu uz odgovarajuće kante moći razvrstavati plastični i papirni otpad koji će preuzimati komunalno preduzeće 'Čistoća', a kompostiranjem organskog otpada poboljšat će kvalitet zemljišta u školskom cvijetnjaku i voćnjaku. Također, ovim projektom njihova škola će od sada imati i parking za bicikla.

Uvidjevši da je jedan od problema građana u Tuzli nedostatak parking mjesta za bicikla, mladi su u okviru svog prvog projekta, nazvanog 'Let's Cycle', napravili mrežu parkinga ili stalaka za bicikla ispred 20 tuzlanskih džamija, promovirajući tako i mobilnu održivost i ekološki transport u gradskoj jezgri Tuzle. Također, nabavljena su i četiri bicikla koja će biti na raspolaganju učenicima Medrese u dvorištu ove šk

S ciljem poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije stakleničkih plinova realiziran je i drugi projekat 'Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima', kojim su u džamiji ove škole, uz edulativnu kampanju o uštedi energije upotrebom ove vrste rasvjete, sve obične sijalice zamijenjene LED rasvjetom.

Zahvaljujući projektu 'Glas endema u pomoć' posjetitelji poznatog turističkog izletišta Rujište u Mostaru moći će se putem dvojezičnih info tabli upoznati s biološkom raznolikošću ovog prostora te dragocjenim informacijama o zaštićenim endemičnim vrstama biljaka koje su izložene uništavanju.

Mladi su organizirali izložbe, predavanja te objavili i podijelili posebnu brošuru educirajući građane o ovim vrstama, njihovoj važnosti za životnu sredinu i eko sistem.