info@mojemjestoeu.ba

FOTOGRAFIJA
FOTOGRAFIJA

Na radionici iz fotografije mladi se podučavaju osnovama fotografije i korištenju digitalnih fotoaparata, ali i mogućnostima fotografisanja putem pametnih telefona. Pored upoznavanja s osnovnim tehnikama fotografisanja, kompozicijom i likovno-estetskim segmentima fotografisanja, te praktičnog rada s profesionalnim aparatima, voditelji radionica nastoje mlade podučiti osnovnim idejama i načinima za snimanje još boljih fotografija.

                                                                                Više fotografija s radionica pogledajte OVDJE.

Također, cilj ove radionice jeste i usmjeravanje mladih na slobodno izražavanje svojih stavova putem fotografije te otkrivanje vlastitih potencijala i originalnih ideja u tom pogledu, što će im koristiti i u učestvovanju na samom javnom natječaju.

Jedan od primjera sadržaja radionice iz fotografije jeste radionica s tri sata. Prvi sat voditelj je pojašnjavao tehnički i estetski aspekt fotografije, da bi dio drugog sata iskoristio za davanje jednostavnih zadataka kao, naprimjer, portretiranje između polaznika radionice, fotografisanje geometrijskih oblika u okruženju i fotografisanje obojenih predmeta određenom bojom.

Na trećem satu voditelj i učenici su pregledavali fotografije koje su napravili, analizirali ih i radili su osnove obrade fotografije. Često bi učenici ostajali duže sat vremena zbog obimnosti materijala kojeg su napravili i razgovora o samoj temi konkursa. Časovi bi bivali predviđeni za praktičnu vježbu prezentovanih fotografskih tehnika. Učenici su koristili sopstvene mobitele i instruktorovu fotoopremu da naprave što kvalitetniju fotografiju u datim okolnostima. Učenici su na raspolaganju imali i zastavice Evropske unije koje koriste kao simbol EU u fotografijama i naravno svoju kreativnost da odgovore na temu.

Fotografije koje učenici naprave voditelj radionice kopira na laptop i prezentuje preko projektora ili monitora, te sa učenicima komentariše aspekte u kojim su napredovali, ali i ukazuje na greške koje učenici prave prilikom pravljenja fotografija, a koje će imati priliku ispraviti vježbom do izlaska konkursa.