info@mojemjestoeu.ba

Sarajevo: Novi parking za bicikla u skladu s potrebama građana

Drugi projekat učenika Gazi Husrev-begove medrese

  • Aktuelno / Vijesti / Sarajevo: Novi parking za bicikla u skladu s potrebama građanaSarajevo: Novi parking za bicikla u skladu s potrebama građana

Jučer prije džuma-namaza u Istiklal džamiji projekti tim Gazi Husrev-begove medrese, koji učestvuje u projektu My Green Network, promovirao je postavljanje parkinga za bicikla kako bi džematlije imale mogućnost odložiti bicikla tokom namaza. Sve veći broj biciklista u Sarajevu zahtijeva i veći broj parking mjesta kako bi se odložila bicikla na odgovarajuća mjesta, a da je ovaj projekat ispunio svoj cilj pokazao je prizor pred samu džumu kada je parking bio ispunjen biciklima. Vrijeme prije džume iskoristili su za podjelu informativno-edukativnih letaka, a u dogovoru s imamom održana je i tematska hutba.

Parking za bicikla je zapravo njihov drugi projekat, nazvan "Odpedalajmo u bolju budućnost", nakon što su osigurali postavljanje solarne klupe u turističkom kompleksu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu.

Ovi učenički projekti manjeg obima, koji se realiziraju i u drugim gradovima, usmjereni su na promoviranje važnosti ideja i politika o ublažavanju klimatskih promjena, promjena na Zemlji uzrokovanim efektom stakleničke bašte,  ekonomičnoj upotrebi energije, održivom upravljanju resursima i eksploataciji alternativnih izvora energije. Predloženi projekti su veoma korisni za lokalne zajednice i učenici i učenice su pokazali visok stepen razumijevanja Zelene agende (Green Deala) i odgovornosti koju kao građani imaju.

Projekat My Green Network realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.